We love Hoi An! 16 t/m 23 januari 2015


Iedereen die in Vietnam is geweest zegt dat je vooral ook naar Hoi An moet gaan. En ze hebben gelijk. Hoi An is leuk, gezellig, mooi, relaxed en lekker. Daarom blijven we er een volle week.


Na een korte vlucht (5 kwartier) vanuit Ho Chi Minh City komen we aan het eind van de middag aan op Danang Airport. Als we de luchthaven uitlopen staat er gelukkig al een mannetje klaar met een bordje met onze naam. Hij brengt ons in 3 kwartier naar de Orchid Garden Homestay in Hoi An. Het is een prachtig complex met veel planten, lampionnen en een mooi zwembad. We worden hartelijk ontvangen en kunnen kiezen uit twee bungalows. We kiezen een bungalow direct aan het zwembad. Het zijn zeer luxe huisjes met een grote woonkamer, eigen keuken, aparte slaapkamer en een buitenbadkamer met douche en bad. Ondanks dat het al 18.30 is en we allemaal trek hebben zijn Pelle en Mila in een relaxte bui. We eten een lekkere maaltijd in het gezellige restaurant van de homestay en gaan niet te laat slapen.

De temperatuur is wel even wennen. Na weken van rond de 30 graden is het hier in het begin van onze week zo’n 10 graden koeler. Niet koud, maar voor het zwembad de eerste dagen wel wat fris. De tweede helft van de week klimt de temperatuur wat en nemen we geregeld een duik. Vooral Pelle en Mila storen zich niet aan de koelere temperatuur. ’s Avonds is het echter een lange broek aan met een vest.

Het oude centrum van Hoi An is werelderfgoed. De stad was sinds het begin van de jaartelling een belangrijke zeehaven en handelsplaats. Eerst alleen voor zuidoost Azië, maar vanaf de 15e eeuw kwamen ook de Portugezen, Nederlanders, Spanjaarden, Britten, Fransen en Amerikanen. Maar vooral de Chinezen en Japanners hebben hun stempel op Hoi An gedrukt. Het centrum staat tegenwoordig nog vol met historische handelsgebouwen, familiehuizen en tempels. Ook vind je er nog typische Franse koloniale gebouwen. In de huizen zitten tegenwoordig vele restaurants, hotels en winkels. De belangrijkste straten in het centrum en rond de rivier zijn, heel fijn en uniek in Vietnam, auto- en (vooral!) scooter-vrij. Daardoor is het er perfect wandelen en een echte toeristen hotspot. Vooral ’s avonds wanneer het stadje vol hangt met lampionnen. Hoi An staat verder bekend om zijn goede restaurants en vele kleermakers. We proeven die week de verschillende typische gerechten van hier zoals white rose (soort ravioli), cau lao (noedel soep) en crispy wontons (soort kroepoek met daarop vulling). Suus laat bij een van de vele tailors wat nieuwe kleren maken.

Naast de historische binnenstad is Hoi An vooral ook een fijne plek vanwege z’n veelzijdige en mooie omgeving. Het ligt dicht bij het strand en de stad is omgeven met rijstvelden. We zijn ondertussen zo gewend aan de vrijheid die een scooter geeft dat we ook hier de hele week twee scooters huren. Alle bezoekjes aan de stad, zo’n 1,5 kilometer van de homestay, doen we met de scooter en we rijden vaak voor een ochtendje naar het strand (3 kilometer verderop). Ondanks dat het wat koeler is en de zee te wild is om te zwemmen leven Pelle en Mila zich hier perfect uit. Wij genieten van een cocktail of ijskoffie.

Met de scooter brengen we bezoekjes aan het ‘vegetable village’ en een pottenbakdorp, maar het is vooral leuk om gewoon door het landschap te rijden en in dorpjes hier en daar een weggetje in te slaan. En er wordt ook nog gewerkt: Suus is ruim twee dagen druk met een ontwerpklus. Gelukkig is het internet goed en is het goed toeven in het restaurant.

Aan het eind van de middag rijden we meestal naar de stad zelf om daar te gaan eten en nog wat rond te struinen. Met een Hoi An-pas kun je voor 5 euro 5 verschillende tempels, huizen of attracties bezoeken. ’s Avonds is alles mooi verlicht en rondom de rivier worden lantaarntjes te water gelaten. Op een van de avonden huren we een bootje en laten we ons rondvaren. We vinden het allemaal mooi en vanaf de rivier heb je een mooi uitzicht op de verlichte panden en de mooie Japanse Brug.

Nadat we 3 nachten van te voren hadden geboekt, zijn we uiteindelijk 7 nachten gebleven in het Orchid Garden Homestay. Hoi An was ook voor ons top!

IMG_5478 IMG_5837 IMG_5855 IMG_5641 IMG_5540

4 Comments

  1. Dat wordt thuis ook een scootertje voor Marcel. Wat een prachtige foto’s en wat een vrijheid voor jullie en de kinderen. Niets moet alles mag. Dat wordt wennen thuis. Geniet dus nog maar van jullie laatste weken. Dikke kus

  2. Ik ben benieuwd naar een volgend laatste (?) mooi verhaal over jullie reis.
    geniet van de laatste dagen!!

Submit a comment