Verrassend HCMC – 12 t/m 16 januari


We maken ons op voor Ho Chi Minh City. Eerlijk gezegd weten we naast drukte en veel scooters niet helemaal wat we moeten verwachten van ons verblijf hier. Toch vermaken we ons ook hier weer prima. Vanuit Can Tho rijden we er in 3 uur naar toe.


Ho Chi Minh City, ofwel Saigon, kent een roerige geschiedenis. De stad hoorde tot het eind van de 17e eeuw bij Cambodja tot het, samen met het hele zuiden, werd ingelijfd bij Vietnam. Vanaf 1859 werd Saigon de hoofdstad van het Franse Indochina. Nadat deze in de jaren ’50 van de vorige eeuw werden verdreven was het de hoofdstad van Zuid Vietnam. De Zuid Vietnamezen waren in oorlog met de Noord Vietnamezen en werden gesteund door de Amerikanen. In 1975, na het terugtrekken van de Amerikanen, werd het zuiden ‘bevrijd’ door het noorden en werd Saigon Ho Chi Minh City. De geschiedenis uit al deze periodes is duidelijk zichtbaar in de stad met Franse koloniale grandeur, verschillende ‘American war’ herinneringen en communistische bouwwerken. Hoewel nog steeds communistisch is Ho Chi Minh City (HCMC) nu de meest energieke en moderne stad van Vietnam. Het zit vol met koffiebars, je vindt er moderne horeca, malls en designerwinkels en er is veel hoogbouw. Oversteken is knap lastig in deze stad met waarschijnlijk de meeste scooters ter wereld.

Vanwege twee kinderen die zwemverslaafd zijn boeken we een van de weinige hotels in HCMC met zwembad. Het zwembad van het May Hotel ligt op de 14e etage en geeft een mooi uitzicht op het centrum. Het is half overdekt en zoals vaker deze reis zijn wij praktisch de enige gebruikers. Vreemd, want wij vinden het ideaal om hier na een bezoek aan de stad even af te koelen. In de vier dagen dat we hier zijn bezoeken we verschillende bezienswaardigheden, afgewisseld met parken en speelplekken. We bekijken onder andere de Notre Dame kerk en het grote koloniale postkantoor, brengen een bezoek aan de botanische tuinen en bijbehorende dierentuin en bezoeken een Chinese Taoïstische tempel met levensgrote beelden en veel wierook. De vijver propvol schildpadden, die gelovigen hier uitzetten, doet het goed bij Pelle en Mila. Net zoals de speeltuin in het grote, nette Tao Dan Park en de verschillende Sovjet, Chinese en Amerikaanse tanks en vliegtuigen die bij verschillende musea staan opgesteld. Een letterlijk hoogtepunt is het bezoek aan het Saigon skydeck op de 262 meter hoge Bitexco tower. Vanuit hier hebben we een mega uitzicht over de stad. Grappig genoeg zit in de toren het Vietnamese hoofdkantoor van FrieslandCampina. In HCMC maken we ook beter kennis met de Vietnamese keuken. We eten twee avonden bij het Nha Hang Ngon restaurant die een mooie patio heeft waar verschillende eetstalletjes omheen staan. Hierdoor heb je de mogelijkheid om veel verschillende gerechten te proberen.

Vrijdag de 16e zouden we eigenlijk om 10.30 al vliegen naar Da Nang. Donderdagavond krijgen we echter een ander vluchtschema opgestuurd van vliegmaatschappij Jetair waardoor we pas om 15.30 vliegen. We besluiten om alsnog een bezoek te brengen aan het Reunificatie Paleis, wat een goede keus blijkt. Het gigantische gebouw is in de jaren ’60 neergezet op de plaats van een voormalig Frans paleis als presidentieel paleis voor het Zuid Vietnamese regime. Het is een typisch rechtlijnig, open jaren ’60 gebouw, dat vreemd genoeg echt de uitstraling en grandeur van een paleis heeft. Het is nu, naast nog steeds vergader- en ontvangstplek voor de regering, een museum en nog geheel zoals het in 1975 was. Toen werd het paleis namelijk bestormd door de Noord Vietnamezen en verloor het gebouw zijn functie als presidentieel paleis. In het paleis bezoeken we de luxe vertrekken met strakke jaren ’60 meubels. Interessant is een gigantisch bunkercomplex onder het paleis waar de communicatieapparatuur uit de oorlogsjaren en het onderduikadres van de president zich nog intact bevinden. Ook het omliggende park ligt er mooi bij en doet het met een speeltuin weer goed bij Pelle en Mila. Na ons bezoek checken we uit bij het hotel en pakken een taxi naar het vliegveld voor de vlucht naar Da Nang en Hoi An.

IMG_5311 IMG_5361 IMG_5315 IMG_5656 IMG_5653 IMG_5413

5 Comments

 1. Mooi verslag, Marcel!
  En natuurlijk weer opvallende foto’s; de selfie is ook geinig!
  xxxx mapa

 2. gaaaaaf!! Ontzettend leuk geschreven wederom… Ik zeg bundelen en naar de drukker ;-))) miss u guys xxxxx veel plezier verder , oftewel viel spass :-))

 3. Sommige foto’s doen inderdaad erg Amerikaans aan ja!
  Soms lijken Pelle en Mila alweer zo groot, maar als je Pelle dan weer op zijn teentjes bij de verrekijker ziet staan …
  Geniet van de laatste weken!
  x

 4. Zo krijgen we ook nog een beetje geschiedenis les en een mooie indruk van saigon. De kinderen blijven zich ook goed vermaken. Dikke kus

Submit a comment