Kerst in de zon! 23 t/m 28 december 2014


De kerst is in aantocht en vooraf in Nederland hadden we afgesproken om die dagen door te brengen ‘on the beach’. Via de hoofdstad Phnom Penh zakken we af naar de stranden rondom Sihanoukville.


Siem Reap ligt in het noordwesten van Cambodja zo’n 250 kilometer van de kust. In Europa zou dat een kort tochtje van maximaal 3 uur betekenen. Hier moet je, door slechte en smalle wegen, druk verkeer en onverwachte omstandigheden al gauw rekening houden met het drie- of viervoudige. Wij breken de trip in tweeën en huren de 23e een 12 persoons privé busje naar Phnom Penh, wat op zo’n 2/3 van de route ligt. Via een gigantische stofweg, waar over vrijwel de gehele lengte wordt gewerkt, bereiken we tegen 17.00 uur Phnom Penh. We hebben hier het Away Green Garden Hotel geboekt, een fijn boutique Hotel midden in de stad. Net om de hoek van het hotel eten we ’s avonds bij een van de seafood restaurantjes langs de weg: gegrilde garnalen en oesters, vis, beef en kip van de BBQ en gebakken rijst. Een waar eetfestijn.

De volgende dag brengen we geheel door in Phnomh Penh. ’s Ochtends gaan we eerst naar de oorarts. Susan heeft al twee weken last van een dichtzittend oor. In een halfuurtje en 30 dollar verder is het gefikst. Als aandenken krijgt ze een foto mee van de binnenkant van haar verstopte oor. We bezoeken ook (zonder kinderen) het macabere Genocide museum. Een herinnering aan het verschrikkelijke Rode Khmer tijdperk van Pol Pot waardoor in minder dan 4 jaar tijd bijna een kwart van de bevolking (2 miljoen!) het leven liet door moord en uitputting. De oude Tuol Sleng gevangenis is de plek waar tussen 1975 en ’78 zo’n 17.000 mensen gemarteld en gedeporteerd werden. Het complex ligt er nog praktisch zo bij als toen. Op informatiepanelen zie je de foto’s van de honderden slachtoffers waaronder kinderen, vrouwen, bejaarden en ook buitenlanders. Aan het eind van de middag is het tijd voor wat gezelligers, het is tenslotte kerstavond. We maken een sunset-boottocht over de imposante Tonlé Sap rivier. Het is een verrassend leuk tochtje waarin we varen langs de lange riverfront boulevard en een aantal drijvende dorpen. Met de kerstmuts op vermaken ook Pelle, Mila en Pippa zich prima op de boot.

1e Kerstdag en wij stappen weer in het busje! Op naar Sihanoukville. De weg is gelukkig goed en een stuk minder stoffig. Desondanks is ook dit weer een tijd vretende rit. Als we aan het eind van de middag het relaxte zwembad induiken bij het OC Hotel zijn we dat echter al snel weer vergeten.

Sihanoukville is dé badplaats van Cambodja en heeft een aantal verschillende stranden. Het is er behoorlijk toeistisch. Wij zitten met ons hotel twee straten van Serendipity beach, het drukste strand met vele barretjes, verkopers en terrasjes op het zand. De eerste avond gaan we er net na zonsondergang heen om wat te drinken. Het strand zit bomvol mensen, zowel westerse als Aziatische toeristen. Iedereen viert kerst. Tot vreugde van de kids steken we wat vuurpijlen af en laten geluksballonnen op. De twee dagen er na zoeken we overdag het rustigere Otres-strand op. Het OC Hotel heeft hier een eigen beachclub. Het is er heerlijk zwemmen en we worden beloond met prachtige zonsondergangen. 2e Kerstdag is het mannenstapavond en derde kerstdag vrouwenstapavond. Sihanoukville blijkt ’s avonds een behoorlijk foute plek. De strandbarren ontpoppen zich tot kleine disco’s waar tussen de backpackers vele hoertjes rondhangen. Tijd voor een wat minder toeristische plek. Na drie dagen boeken we de boot naar het idyllische Koh Rong Samloen.

DSC01920 DSC02032 IMG_4460 IMG_4256 DSC02013 IMG_4411

2 Comments

  1. Lieve allemaal, wat een bijzondere kerstdagen hebben jullie gevierd . Dit is een reis waar je nog vaak aan terug zult denken. Ook voor de kinderen mooie ervaringen. Geniet er nog van, het gaat al weer opschieten. Dikke kus

Submit a comment