Op safari rondom Tissamaharama 27 t/m 30 november 2014


Na drie heerlijke strandplekken langs de zuidkust van Sri Lanka trekken we nu het binnenland in: tijd voor safari!


En de safari begint in feite al kort na ons vertrek uit Tangalla. De chauffeur stopt eerst bij een plekje langs een riviertje waar verschillende grote varanen in het water liggen. De rit voert ons vervolgens langs rijstvelden en moerasachtige plekken langs de kust. Het zit er vol met verschillende soorten reigers, ooievaars en andere vogels. Overal zien we ook kuddes waterbuffels. De typisch Sri Lankaanse dikke yoghurt ‘curd’ wordt van de melk van deze buffels gemaakt en deze streek staat er bekend om. Overal langs de weg zijn stalletjes waar de curd te koop is. Bij de kuststad Hambantota rijden we het binnenland in. Hier wordt flink geïnvesteerd door de regering: een nieuwe zeehaven, gloednieuwe snelweg en een internationaal vliegveld. Wij rijden er om heen want onze bestemming is Tissamaharama. Vanaf hier willen we op safari naar Yala National Park: zeg maar het Kruger Park van Sri Lanka. Langs de weg naar ‘Tissa’ zien we bordjes met ‘pas op: overstekende olifanten’. We hopen op een wilde olifant, maar die komt niet voorbij.

We verblijven in het via de bookingssite Agoda geboekte Flower Garden Lake Resort net buiten Tissa in Wirawila. Het blijkt een top keuze te zijn. We hebben een perfect huisje met boxspringbed, airconditioning, nette badkamer. Er is een zwembad en het ontbijt en de service zijn super. Vreemd genoeg is het met 40 euro per nacht inclusief ontbijt ook nog eens ons goedkoopste hotel. Het mooiste aan het kleinschalige resort is de ligging pal aan een meer met graslanden er omheen waar het stikt van de vogels, waar wat lokale vissertjes hun netten uitzetten en waar een kudde waterbuffels graast en baddert. De eerste dag valt echter letterlijk in het water. Het regent de hele middag. Liever nu dan morgen dachten wij, want dan staat de trip naar Yala National Park op de planning.

Om 4.30 gaat de wekker. Eerst snel naar buiten kijken: yes! het is helder en droog. Pelle en Mila maken we rustig wakker en ze hebben er ook zin in. Bij de receptie ligt ons ontbijtpakket klaar en om stipt 5.00 komt onze privé 4×4 jeep voorrijden. Op naar Yala om hopelijk wat mooie dieren te zien. Yala staat bekend om zijn hoge dichtheid en daarmee hoge zichtbaarheid van luipaarden. Uiteraard willen wij die zien. Al zeggen we vooraf tegen elkaar dat we ook wel blij zijn als we al genoeg andere dieren zien. Rond 6 rijden we dan echt het park in en we zien al vrij vlot een wrattenzwijn (Pelle: ‘Pumbaa!’), een groepje sambar herten, een aantal langoer-apen, varanen en krokodillen. Dan rijden we plots met een flink tempootje door. Iets verderop is een van de 10 mannetjes olifanten uit het park gezien. De chauffeurs staan allemaal met elkaar in verbinding dus in één keer rijden er meerdere jeeps dezelfde kant op. De olifant blijkt op de weg te lopen dus ineens moeten we ook weer terug omdat hij onze richting oploopt. Het is fascinerend om te zien hoe het grote beest zich niks aantrekt van de vele jeeps die een voor een terugtrekkende bewegingen maken. We rijden vervolgens de andere kant op maar al vrij snel is het nu echt racen geblazen. Pelle en Mila vinden het fantastisch. Gelukkig zitten ze met een gordel en Mila met een extra sarong vast. Het racen kan maar een ding betekenen: een luipaard. En inderdaad; vrij ver van de weg af is in een boom een slapende luipaard gespot. Het is een apart gezicht, maar de vele starende mensen uit de verschillende jeeps met verrekijkers en telelenzen net zo goed. Na nog een uurtje dieren spotten waarin de temperatuur flink stijgt zijn we om 10.00 terug in het hotel en nemen we een heerlijke duik in het zwembad. ’s Avonds gaan we met een vriendelijke tuktuk-chauffeur naar het centrum van Tissa om wat te eten. De dag erna, als Pelle en ik (Marcel) al vroeg rond het meer een wandeling maken komen we hem weer tegen. Hij blijkt ook visser te zijn en hij nodigt ons uit om een stuk mee te varen over het meer. We varen langs de kudde waterbuffels, zien pelikanen en naar vis duikende ijsvogels. En wat een uitzicht, wow!

We besluiten om na het ontbijt met hem en zijn tuktuk naar een andere bijzondere plek in de buurt van Tissa te gaan. Kataragama is de meest belangrijke pelgrimplaats in Sri Lanka en is heilig voor boeddhisten, hindoes en moslims. Het is een gigantisch complex en omdat het zaterdag is behoorlijk druk. Ondanks dat we een van de weinige westerse bezoekers zijn en veel aandacht krijgen (met name Pelle en Mila) is het er niet vervelend. We betreden blootvoets de super drukke meest heilige tempel Maha Devale tijdens de ‘Puja’, een soort mis. In tegenstelling tot de meeste bezoekers doen wij dat zonder grootse offerschaal vol met fruit. Buiten wordt het gezegende fruit opgegeten en aan de tientallen langoer-apen gevoerd. Samen met een paar heilige olifanten en vele loslopende koeien geeft het ook deze plek een soort safari gevoel. Buiten vinden ook allemaal rituelen plaats. Onder andere een waarbij bezoekers een brandende kokosnoot op de grond smijten terwijl ze een gebed doen. Het is allemaal bijzonder om te zien.

Als we terugkomen bij ons hotel nodigt de vriendelijke tuktuk chauffeur ons uit om ’s middags bij hem thuis langs te komen. Als we aan komen lopen staat het hele gezin, inclusief neefjes, nichtjes, tantes en oma al klaar om ons te verwelkomen. We krijgen fruit, thee en een privé concert. We sluiten het bezoek en ons verblijf in Tissa af met een groepsfoto.

IMG_2864

IMG_2831

IMG_2898

IMG_3020

3 Comments

 1. Wat een prachtig verhaal Marcel en wat een onvergetelijke ervaringen voor Pelle en mila. Super om ook zo een kijkje bij de mensen thuis te mogen nemen.
  Hoop dat jullie nog veel van dit soort mooie ervaringen zullen meemaken. Dikke kus

 2. Geweldig om die mooie beschrijvingen van al die belevenissen te lezen!
  En wat bijzonder om bij die mensen gewoon thuis uitgenodigd te worden… Heel gastvrij!
  Blijf genieten, en we wachten de volgende berichten wel weer af.
  Dikke knuffel,
  Pama

 3. Gave verhalen hoor! En ook heel leuk dat jullie bij zo’n gezin werden verwelkomd!
  Geniet lekker verder! x Margo

Submit a comment