Hoogtepunten in Siem Reap 18 t/m 23 december 2014

Op 18 december vertrekken we voor twee hoogtepunten van deze reis naar Siem Reap in Cambodja. Hier liggen namelijk de beroemde tempels van Angkor en we meeten hier met onze Buckettrip-buddy’s Yvet, Maurice en Pippa!


Nog voordat we Cambodja officieel binnen zijn, hebben we echter een slechte ervaring. Bij het kopen van de visa wordt de volle mep gerekend voor Pelle en Mila. Later komen we er pas achter dat visa voor kinderen gratis zijn, weg 60 dollar. Jammer om zo dit land, waar we nog nooit zijn geweest, binnen te komen. 20 meter verderop hebben we gelukkig een leukere ervaring. Door twee vrolijke tuk tuk chauffeurs van ons hotel worden we opgehaald. De tuk tuk’s zijn hier weer anders dan in Sri Lanka en Thailand. De Romork-Moto’s of Moto-tuktuk’s zijn scooters met een aanhangbakkie. Ze gaan daardoor niet zo snel, wat wel even wennen is na Bangkok. Met twee Moto-tuktuks, we hebben per slot van rekening aardig wat baggage, rijden we naar het Kiri boutique Hotel. Het ligt net buiten het centrum van Siem Reap en heeft een mooi zwembad in een jungle tuin.

De eerste dag in Siem Reap gaan we naar het centrum van het stadje. Het is zeer toeristisch met twee grote overdekte markten, een heuse ‘Pubstreet’ en vele winkels, restaurants en hotels. Het plaatsje is de laatste jaren uit zijn voegen gebarsten. De tempels van Angkor zijn hot en met de kerst in aantocht is het hier hoogseizoen. We komen er achter dat de Amerikaanse dollar hier, en in heel Cambodja, het voornaamste betaalmiddel is. Alles onder de 1 dollar gaat in de lokale munteenheid de Riel. Neem je 300 dollar op bij de pinautomaat dan krijg je drie 100 dollarbiljetten. Die vervolgens dan alleen bij de hotels te wisselen zijn. Voor twee dollar zijn wij heen of weer naar het hotel.

Iedere toerist in Siem Reap komt maar voor een ding: de tempels van Angkor. Volgens Lonely Planet ‘one of the world’s most magnificent sights’. De ‘heilige stad’ is in 500 jaar opgebouwd vanaf de 9e eeuw. De tempels zijn werelderfgoed en beslaan een gebied van wel 400 km2. Het was de hoofdstad van een gigantisch Khmer-rijk dat zich uitstrekte over Cambodja en grote delen van Vietnam, Thailand en Laos. Rond 1500 is het hele Angkor complex verlaten, waarop de jungle het gebied over nam. Als je alle tempels wilt zien ben je weken bezig. Wij doen de ‘little tour’ langs de hoogtepunten Bayon, Angkor Thom, Ta Prohm en Angkor Wat. Om 7.30 worden we opgehaald en gaan we per moto-tuk tuk naar de entree waar het op dit tijdstip al een drukte van jewelste is. In een aantal uur rijden we van tempel naar tempel waarbij we tussendoor flinke stukken lopen en klimmen. Pelle doet het hele stuk zonder problemen mee, Mila zit lekker in de rugdrager. Het fraaist vinden we Ta Prohm, ofwel de jungle tempel. In tegenstelling tot de andere tempels kun je hier nog goed ervaren hoe rond 1900 de Fransen de tempels hier weer herontdekten. Bomen overwoekeren hier de gebouwen wat een gaaf beeld geeft. Door zijn grootsheid is Angkor Wat juist indrukwekkend, terwijl bij Angkor Thom de grote Boeddha hoofden fotogeniek zijn. Als het tegen half twee flink heet wordt, houden we het voor gezien en duiken we in ons fijne zwembad.

Na drie dagen Siem Reap komen Yvet, Maurice en Pippa vanuit Laos ook aan. Het weerzien is goed. De kids vermaken zich en de Angkor-biertjes en Spy-wijntjes smaken. Als Maurice de dag erna de tempels bezoekt (Yvet is hier al eens geweest) pakken wij met elkaar een tuk tuk voor een tripje richting het Tonlé Sap meer. De prijs voor een boottochtje naar de ‘floating village’ vinden we met 20 dollar pp te duur en slaan we over. Waarschijnlijk was het toch te toeristisch. In plaats daarvan laten we ons af zetten in een van de ‘normale’ dorpjes in de uiterwaarden van het meer. Als wij er zijn staat er geen water, maar alle huizen staan hier op metershoge palen wat een heel apart gezicht is. ’s Avonds eten we gezellig met elkaar in de Night Market. We ontdekken weer typische gerechten zoals Lok Lak (beef stukjes), Fish Amok en Khmer curry. De gegrilde slangetjes en vogelspinnen die in Pubstreet worden aangeboden laten we, voorlopig, liggen.

IMG_4037IMG_4014IMG_3972

1 Comment

  1. Wat zien jullie toch weer veel moois daar!
    En Pelle en Mila vinden het allemaal prima: zeker met zo’n lekker ijsje :-)
    Dat is genieten hoor; zeker met Yvette, Maurice en Pippa erbij!!
    XXXX MAPA

Submit a comment